sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

torsdag 14 juni 2012

Jämställdhet - så funkar det inte

Riksidrottsförbundets tidning Svensk Idrott har i senaste numret en artikel om jämställdhet och föreningsliv, den går att läsa här: Jämställdhet - Så funkar det.

Jag hade tidigare i våras en diskussion med just Riksidrottsförbundet om de frågor som tas upp i texten, angående en artikel till en cykeltidning nära dig, men jag vill ogärna tro att det var en del i att de valde att publicera den här artikeln nu utan hoppas att det var planerat sedan innan och att de tycker att det är såpass viktigt ändå. Hur som helst, läs den gärna. Den ger lite olika handfasta tips kring hur ni i er förening kan jobba för en mer jämställd idrott och föreningsverksamhet.

Det är alltid positivt när det skrivs om det här, men något som jag dock tycker är tråkigt är detta:

"En av föreningsidrottens grundpelare är att den ska vara öppen för alla. Men det finns inga givna bestämmelser eller juridiska krav vad gäller jämställdhetsfrågor. En förening bestämmer alltid över sin egen verksamhet, och styrs efter de beslut som medlemmar och förtroendevalda fattar. Den måste därför själv skapa förutsättningar för likabehandling."


RF har en jämställdhetsplan, men den fungerar alltså enbart som en "rekommendation" och har så gjort i 23 år. Man kan tycka att det vore på sin plats med lite hårdare tag när likabehandlingen efter så lång tid uppenbarligen fortfarande är såpass bristfällig som den är inom idrottsvärlden, och att Riksidrottsförbundet kanske skulle prioritera den här frågan i sitt arbete mot Specialförbunden. Inom vilka andra områden skulle man inte byta strategi om ett problem fortfarande kvarstår efter drygt ett kvarts sekel av mindre framgångsrik arbetsmetod?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar