sportslig, adj. -t -a, korrekt, juste; sport-; ett sportsligt uppträdande; ha en s. chans, O-, anger motsatta egenskaper till dem som anges i efterleden; utgör en negativ förstärkning av efterleden; omänsklig; odjur.

måndag 27 augusti 2012

Västgötacupen snedfördelar

Västgötacupen är en svensk mountainbikeserie som anordnas av Västergötlands Cykelförbund. Den består av flera deltävlingar fördelade under säsongen där damer och herrar kör samma antal lopp och man får poäng efter placering i varje deltävling, vilket sedan ger cupsegrare. I princip hela den svenska eliten inom mountainbike, både på dam- och herrsidan, är med i cupen.

Igår uppdaterade de sin facebooksida med det här:




Soft.




torsdag 23 augusti 2012

Moderna medier - inte alltid så modernt

Det här är ett inlägg som jag publicerade på min andra blogg på Cykeltidningen Kadens, men som jag tycker har sin plats här också:



Häromdagen gick den här länken varm i de internetkanaler jag håller koll på: The Unofficial Unsanctioned Social Media Jersey.
Kortfattat handlar det om att två entusiaster beslutat sig för att den professionella damcyklingen är för skamligt underbetald för att det ska vara ok, att prissummorna för ledartröjor och poängtröjor inte är rimliga, och de har därför inrättat sin egen tröja med tillhörande cash money. Initiativtagarna själva går in med en summa var och ber nu om donationer från andra cykelintresserade. Beroende på hur mycket pengar man skänker får man till exempel en plats med sitt namn på den blivande tröjan, och priset delas sedan ut till den damcyklist som under två kommande lopp flitigast använt olika sociala medier för att marknadsföra sig själv, sitt lag och damcykling i allmänhet.
På sätt och vis är det här en enormt fin grej. Det är fantastiskt att se att folk aktivt gör något för damcykling och frivilligt engagemang är verkligen en sådan sak som får den kallaste av hjärtestenar att smälta. Förhoppningsvis kommer de få ihop en rejäl summa pengar att donera till de mest socialt aktiva cyklisterna.
Men det är också där det börjar skava. Visst är det kanon med mer pengar till damidrottare, det ska gudarna veta att det behövs. På sätt och vis tar också damcyklingen genom det här initiativet ett stort och väldigt konkret steg in i framtidens idrottsvärld, där prestationen inte längre är det som belönas utan förmågan att marknadsföra sig själv är det som väger tyngst. I viss mån är vi redan där, de flesta som haft något med individuell idrottssponsring att göra vet att det sällan är den som är snabbast eller starkast som är den som får de bästa kontrakten, utan helt enkelt den som gjort sig själv till tydligast varumärke. Sponsrande företag vill synas, och minuten på prispallen är marginell jämfört med 365 dagars exponering om året på en välbesökt blogg, till exempel.
Samtidigt går det inte att komma ifrån att det är en desperat reaktion på den styvmoderliga behandling damcyklingen får av UCI och sponsorer. Att damcyklisterna, till skillnad från sina manliga kollegor, på grund av att de i grunden är så gravt underbetalda ska tvingas vara både elitidrottare och sina egna marknadsföringsmaskiner för att få ihop till brödfödan är svårt att motivera och bara ännu en variant av det dubbelarbete kvinnor så ofta förutsätts ägna sig åt.
Det finns också en aspekt i det här som gör att kvinnliga cyklister tvingas in i den stereotypa roll kvinnor ofta hamnar i, nämligen den där de förutsätts vara hemskt tillmötesgående och sk "medialt gångbara". Om damcyklingen blir beroende av att dess idrottare måste vara lättsamma, trevliga att se på och bra på att webmingla, istället för att låta dem vara badass tävlingsmänniskor som är fantastiskt bra på att cykla svinfort så har vi ett problem på flera sätt. Dels går det emot själva idrottens grundprinciper, och dels gör det att vi inte över huvud taget har kommit längre än att det fortfarande kommer vara okej att ha sidoevenemang där snyggaste damcyklist utses efter tävlingarna, där utvikningskalendern Cyclepassion blir ett normaliserat extraknäck för klungan och där damidrottare hålls kvar i ett mönster där deras prestationer fortfarande inte tas på allvar utan mer är som en lite kul grej man kanske ägnar sig åt vid sidan av det som är ens RIKTIGA jobb - att vara söt & rar och omtyckt.

måndag 20 augusti 2012

Vasaloppet lär sig inte

Vasaloppet å sin sida gör inga strålande insatser på området jämställd rapportering de heller. Deras egen Vasastafetten gick av stapeln i helgen även den, och det segrande herrlaget förärades såväl rubrik, huvudbild samt en relativt lång artikel på Vasaloppets egen hemsida.

Om ni har tid och ork nog att läsa igenom alltihop kan ni hitta exakt tre stycken meningar om det segrande damlaget längst ner i artikeln. Lite skillnad mot de åtta textstycken som tilldelats killarna.

Här är artikelns bilder i den storlek de publicerats på Vasaloppets sida, även det ganska talande:




Kalmar Ironman har tydligen mer i namnet än vad man kan tro

I helgen avgjordes Kalmar Ironman, internationell triatlontävling och tillika SM på distansen. I herrklassen blev bäste svensk (och därmed nya svenske mästaren) fyra och i damklassen blev den nya svenska mästarinnan även segrare i hela tävlingen. Vem tror ni det rapporterades om på SVT, fyran eller totalsegrarinnan?

Inte raketforskning att lista ut, nej:


Samtidigt, på hemmaplan:



tisdag 14 augusti 2012

NBC's våta drömmar

Å andra sidan, det är ju inte som att de internationella jättarna sköter saken bättre. NBC publicerade, på sin officiella OS-sida, den här fräscha videon på kvinnliga idrottare, komplett med mjukporrigt soundtrack och allt:



Det är intressant tycker jag hur de påstår sig oskyldigt visa "bodies in motion" (titeln på filmen), och försöker gömma sig bakom någon slags hurtfrisk vilja att visa atletiska kvinnors härliga idrottsprestationer. Särskilt eftersom de inte direkt visar en bred bild av olympisk idrott utan enbart, på testosteronstint tonårsgrabbigt vis, har lagt ihop klipp från utvalda grenar (de lättklädda, samt de vars kravprofil gynnar en kroppsbyggnad som i vår kultur anses attraktiv, det är dåligt med tex kulstöterskor eller tyngdlyfterskor....), allt inzoomat på bröst, rumpor, tungor och uppspelat i slow motion.

Återigen, detta var alltså NBC, USAs officiella OS-kanal. Motsvarande hade varit om SVT publicerat detta här hos oss.

Efter mycken uppståndelse har NBC nu tvingats ta bort videon, men är det verkligen för mycket begärt att de stora nationella tv-kanalerna inte ska vara värsta sortens kålsupare redan från start?

Det är så svårt det här med journalistiken

Cykelvasan passerade, så här rapporterade dalarnas två stora dagstidningar, Falu Kuriren och Dalademokraten, om tävlingen:


Det är ju visserligen kul att tjejerna numer får en egen spalt istället för att bara nämnas i slutet på herrarnas artikel, men det råder ju fortfarande inga tvivel om vilken klass som är den redaktionerna tycker är värd mest utrymme.

Men sportjournalistik är väl sällan några guldkorn, i SvD skrev Janne Bengtsson såhär efter OS:


Problemet var väl bara det att USA tog två medaljer i boxning, ett guld(!) och ett brons. Men Janne Bengtsson, på en av landets ledande dagstidningar, tyckte uppenbarligen att damidrotten var så trist och oviktig att han inte bara struntade i att titta på den, han bemödade sig inte ens med att kolla upp resultaten i efterhand. Oklart om man verkligen sköter sitt jobb då.